Basgitaar als band met buiten

Charlotte Gebhardt Familielid

‘Afgelopen jaar heeft hij met Kerst nog in de hal opgetreden. Dat was ontroerend. Niemand dacht dat hij het nog kon. Maar muziek is magisch. Toen en nog steeds. Het maakt Martin rustig. Soms laat ik een deuntje op mijn mobieltje horen. Hij lijkt dan blij. Mooi dat ze er hier aandacht voor hebben. Het helpt. Maar het neemt het gevoel van onrecht en machteloosheid niet weg. Ik mis hem, ook als ik naast hem zit.’  

Een troebel brein

‘Jou wil ik houden.’ Vier duidelijk verstaanbare woorden. Een complete zin die opduikt vanuit de mist van een troebel brein. Dan draaien de ogen van Martin Gebhardt alweer weg naar oneindige verten. Alzheimer heeft hem – 56 jaar oud - in de greep. ‘Jou wil ik ook houden, schat,’ zegt Charlotte Gebhardt met een droeve glimlach. Half wens, half leugen. Want ze is hem al kwijt, de man met wie ze trouwde en gelukkig leefde. De man aan wie het succes leek te kleven. Geslaagde inkoopmanager bij Unilever, geliefde huisvader met twee aangenomen kinderen, bejubelde basgitarist in weekendbandjes. Nu kan hij die gitaar niet eens meer vasthouden.

Er is een oorzaak

‘En dan klopt meneer Alzheimer aan de deur. Eerst zaten we op het verkeerde spoor. Martin was nauwelijks vijftig, dus dachten we aan een burn-out. Bozig, dingen vergeten, dingen fout doen, moeite met autorijden. In 2008 stellen de dokters de fatale diagnose. De bodem valt onder je voeten vandaan. Je weet dat er geen weg terug is.’ Naast intens verdriet brengt de vaststelling van de artsen ook zekerheid. Er is een oorzaak, hulp komt op gang, wederzijds begrip groeit.

 

De bodem valt onder je voeten vandaan. Je weet dat er geen weg terug is.

 

Het stoppen met de weekendbandjes doet hem pijn. Maar bij Arduin, de organisatie voor mensen met een beperking, kan Martin muziek blijven maken. In april 2012 is opname in ’t Gasthuis in Middelburg onafwendbaar. Zijn basgitaar gaat mee. De orkestleider van Arduin komt bijna wekelijks met Martin spelen. De instrumenten zijn dan al klaargezet. Inmiddels is muziek maken er voor Martin niet meer bij. Wel reageert hij soms als iemand zijn gitaar tokkelt. 

Suggesties?
SVRZ & coronavirus

Wilt u de meest actuele informatie rondom het coronavirus? Kijk dan bij het nieuws! coronanieuws