SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Dus toen SVRZ hem vroeg regelmatig in ‘t Gasthuis in Middelburg op te treden, zei Ruud Degener (69) meteen ‘ja’. ,,Ik gaf al gitaarles aan een bekende die hier woont. De medewerkers vonden het prettig als ik speelde en andere bewoners ook. Ik speel vooral de bekende liedjes. Van Cliff Richard, The Everly Brothers, Wim Sonneveld, Paul de Leeuw. Instrumentaal, zodat de mensen zelf kunnen meezingen.”

“Zo, dat is binnengekomen!”

Zijn muziek brengt herinneringen en gevoelens naar boven bij de bewoners. ,,Voor een dame die een fan is van Abba speelde ik eens Dancing Queen. Na afloop zei een andere bewoner: ‘Zo, dat is binnengekomen!’ In die zin werkt muziek ook therapeutisch. Je kunt mensen vrolijk maken.”

Ruud is geboren in Bandoeng. Hij groeide op in een zeer muzikale familie en treedt ook op met zijn dochter. Inmiddels speelt hij drie keer per week in meerdere zorgcentra van SVRZ. Daar houdt zijn vrijwilligerswerk niet op: hij begeleidt op gitaar ook de peuters van de kinderopvang met kinderliedjes als samen met de bewoners wordt gezongen, en hij wandelt regelmatig met ouderen. ,,Dat vind ik echt geweldig. We voeren onderweg hele gesprekken. Mensen vertrouwen veel aan mij toe. Sommige dingen vertellen ze ook alleen maar aan mij, verder aan niemand. Dat is heel bijzonder. Van die momenten leer ik zelf ook heel veel.”

Er voor de ander zijn
Zijn drijfveer om veel van zijn tijd aan anderen te geven, is even eenvoudig als mooi: ,,Liefde delen, er voor de ander zijn. Zeker voor mensen die alleen wonen maar niet goed alleen kunnen zijn.”

Door de corona-beperkingen kon dat even niet. Maar daar vonden ze na enige tijd samen een oplossing voor. ,,Ik mocht niet naar binnen, dus toen hebben we de mensen naar buiten gehaald en zijn we samen in de tuin gaan spelen en zingen. Toen bleek weer hoe belangrijk muziek is. We hadden elkaar gemist.”

Dit artikel komt uit de Glossy van SWM.
Tekst: Maurits Sep
Foto: Set Vexy

Goedenavond, hoe kunnen wij u helpen?