SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

“Als (wijk)verpleegkundige heb ik mooie dingen kunnen neerzetten. Ik heb allerlei extra taken gekregen. Ik heb me bijvoorbeeld kunnen bekwamen in de palliatieve zorg. Toch begon er iets te knagen. De onregelmatigheid van het werk ging me tegenstaan. Ik wilde graag onderzoeken of de rol van teamleider iets voor mij zou zijn. Om daarachter te komen, ben ik in gesprek gegaan met mijn leidinggevende. Omdat er binnen SVRZ allerlei opleidingsmogelijkheden zijn, raadde zij mij aan om met een personeelsfunctionaris te gaan praten. Ook dat was een fijn gesprek: er werd naar mijn verhaal geluisterd en ik kreeg uitleg over het opleidingstraject tot teamleider.

Van het sollicitatiegesprek tot eigen team

Na het gesprek met de personeelsfunctionaris ging het eigenlijk heel snel. Niet veel later was er een vacature voor teamleider in opleiding, ik solliciteerde en werd aangenomen. Het opleidingstraject duurt in totaal twee jaar. In het begin kreeg ik de tijd om met een ervaren teamleider mee te lopen en te observeren. Na drie maanden kreeg ik mijn eigen team dat ik onder supervisie ging leiden. Dat was best spannend, want alles was immers nieuw. Ik had natuurlijk wel kennis van de zorg, maar als teamleider heb je ook te maken met veel andere zaken: de financiën bijvoorbeeld en het ziekteverzuim. Dat was voor mij nog onbekend terrein, maar gelukkig kon ik altijd terugvallen op mijn collega-teamleiders.

Ruimte voor ontwikkeling

Naast de zaken die ik in de praktijk leer, is er voor mij ook een opleidingstraject op maat samengesteld. Daarvoor heb ik een ontwikkelassessment gedaan dat bestond uit verschillende vragenlijsten, testen en een gesprek. Op basis daarvan is voor mij gekozen voor de opleiding Teamleiders in Leiderschap en de opleiding Bedrijfskundig zorgmanagement. Ik word dus niet in het diepe gegooid, maar krijg een gedegen traject waarin er tijd en ruimte is om het vak te leren.

Blij met deze kans

Door alle nieuwe impulsen groei ik enorm. Na 17 jaar als verpleegkundige gewerkt te hebben, is mijn routine omgegooid. Ik leer anders te kijken, moet weer nadenken en daar geniet ik van. Ook het feit dat ik nu intramuraal werk is een groot verschil, maar mijn ervaring neem ik natuurlijk wel mee. Ik weet welke kwaliteiten ik zelf prettig vind in een teamleider en die wil ik uitdragen. Ik wil zichtbaar zijn en dat kopje koffie drinken met mijn team. En bereikbaar zijn, zodat mensen met me in gesprek durven gaan. Ook wanneer hun werk niet meer zo goed bevalt.”

Ik word niet in het diepe gegooid, maar krijg een gedegen traject waarin er tijd en ruimte is om het vak te leren.
Jolanda van Driel
Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?