SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Een goede werk-privébalans, wat is dat?

We spreken vaak van een werk-privébalans, maar eigenlijk zouden we breder moeten kijken. Als mens hebben we verschillende rollen. Op je werk ben je een collega en werknemer. Privé ben je de ouder, partner of het kind. Maar ook sociaal vervul je rollen. Je bent een vriend(in), een lid van een vereniging of een club, misschien doe je nog vrijwilligerswerk of volg je een studie. Al die verschillende rollen vragen iets van je. Zolang al die eisen met elkaar te verenigen zijn, is er balans.

Wat gebeurt er als je uit balans raakt?

Het is echt niet slecht om een keer meer tijd en energie te besteden aan een specifieke rol. Het kan in een bepaalde periode drukker zijn op je werk, of er wordt juist thuis meer van je gevraagd omdat er bijvoorbeeld iemand ziek is. Een structurele overbelasting in een rol, kan echter maken dat je niet voldoende toekomt aan je andere rollen. Dat kan zorgen voor stress, en op termijn zelfs een burn-out of overspannenheid veroorzaken. Maar dat kantelpunt waarop het ‘te veel’ wordt en je uit balans raakt, verschilt per persoon.

Balans is dus eigenlijk heel persoonlijk?

Ja zeker! Je kunt niet zeggen dat je met veertig uur werk altijd x uur vrije tijd nodig hebt. Iedereen ervaart druk op een andere manier en mensen verschillen ook in hoe ze een scheiding maken in werk en privé. Je hebt multitaskers die werk en privé niet strikt gescheiden hoeven te houden. Voor hen werkt het prima om op het werk iets voor de kinderen te doen en thuis nog even wat werkzaken af te handelen. Maar je hebt ook mensen die hun werktelefoon uitzetten op het moment dat zij naar huis gaan. Zij hebben baat bij die duidelijke scheiding tussen werk en privé.

Wat kan helpen om meer balans te vinden?

Ervaar je druk, dan is het goed om te reflecteren op wat je allemaal doet. Wat zijn de rollen die je vervult en hoeveel tijd besteed je daaraan? Het kan helpen om daar een overzicht van te maken. Wat heb je nodig om te ontspannen na je werk? Waar laad je van op? Wees hierin eerlijk naar jezelf, want ook dit kan weer voor iedereen verschillend zijn. Misschien kan je collega ontladen van een drukke werkdag door een uurtje te sporten, maar werkt het voor jou beter om een boek te lezen. Belangrijk is dus te weten wat voor jou werkt en blijf bij jezelf. Durf grenzen te stellen. Ga op je werk of thuis in gesprek als je merkt dat de druk te hoog wordt. Maar kijk vooral met mildheid naar jezelf. Een beetje stress af en toe is geen probleem, maar je moet dat gevoel niet constant hebben.

Soms moet je tegen jezelf zeggen dat goed gewoon goed is
Amber Tempelaars
Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?