SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Liefde is voor mij van grote betekenis. Als je iets doet vanuit liefde, geef je warmte, aandacht en belangstelling vanuit je diepste binnenste. De mensen om je heen voelen dat. Helaas zijn er ook mensen die niet zo goed met de liefde om weten te gaan. Ze hebben niet geleerd hoe ze hun liefdevolle gevoelens aan een ander moeten laten zien. Of ze zijn niet gewend om zich open te stellen en hun liefde te tonen. Soms zie ik mensen die veel liefde in ontvangst nemen en tegelijkertijd weinig terug kunnen geven. Dat vind ik jammer voor ze, want vanuit de liefde kan zo enorm veel moois ontspruiten.

"Ik heb geluk gehad in de liefde, dat kan ik wel stellen"

40 jaar getrouwd

Ik ben 40 jaar getrouwd geweest met mijn man en we waren heel gelukkig samen. Mijn man liet zijn liefde voor mij niet zo snel merken, maar daar kon ik altijd wel heel goed met hem over praten. Als hij te afstandelijk was, of als we onze relatie te gewoon begonnen te vinden, dan hadden we het daarover. Liefde moet sprankelend blijven. Je moet elkaar blijven prikkelen. Voor mij is het bijzonder dat je de liefde bedrijft, dat je dat met enthousiasme doet en ervan geniet. Mensen denken wel eens dat een goede relatie vanzelf komt, maar daar geloof ik niets van. Je moet blijven werken aan je relatie en in gesprek blijven met je partner. Ik vertelde mijn man gewoon waar ik behoefte aan had. Je moet zeggen wat je wilt! Je gaat elkaar toch niet iedere keer hetzelfde verhaaltje vertellen? Dan wordt je relatie een sleur. Liefde is geen gewoonte en dat mag het ook nooit worden. Het moet fijn blijven.

"Liefde is zo groot, er zijn zoveel dingen die daarmee te maken hebben"

Of de liefde voor mij in de loop der jaren veranderd is? Hmm, dat is een moeilijke vraag. Liefde is zo groot, er zijn zoveel dingen die daarmee te maken hebben. Ik merk wel dat ik wat ouder word en dat het me soms meer energie kost om echt open te staan voor mensen die wat verder van me af staan. Laatst had ik een oude kennis op bezoek, iemand die duidelijk op zoek was naar een stukje verwarming, naar een luisterend oor. Uiteindelijk hebben we een hele poos samen gepraat en ik merkte dat ik daar toch moe van werd. Maar goed, eigenlijk maakt het me ook niet zoveel uit. Zij is jong en heeft nog een heel leven voor zich. Met een keer goed slapen gaat mijn vermoeidheid wel weer over.”

Na het gesprek, loopt mevrouw Van Loo naar de eetzaal. Bij de ingang stuit ze op een zorgmedewerker die haar bezorgd aankijkt. “Mevrouw Van Loo, waar is uw rollator?” “Oh, vergeten!” En dapper loopt ze door. “Ik ga hem wel halen voor u.”

Goedenavond, hoe kunnen wij u helpen?