SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Lenny werkte eerst 8 jaar als verpleegkundig specialist binnen SVRZ. Nadat ze vorig jaar de opleiding tot klinisch epidemioloog had afgerond, is Lenny gestart als onderzoeker. Lenny: “Ik doe onderzoek vanuit het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), waar SVRZ bij is aangesloten. Het onderzoek gaat over het implementeren van een methode om effectief te communiceren in acute situaties in het verpleeghuis: de SBAR-methode. Onder acute situaties verstaan we: alle situaties waarbij een bewoner/cliënt niet kan wachten tot het eerstvolgende artsenbezoek.”

SBAR-methode

De SBAR-methode is een gestructureerde methode voor de communicatie tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. “Met de methode breng je de situatie van een bewoner in kaart volgens een aantal vaste onderdelen”, vertelt Lenny verder. “Zo ontstaat een goed beeld van de situatie, waardoor we passende zorg en behandeling kunnen inzetten. Ondanks de bewezen effectiviteit en de eenvoud van de SBAR, lukt het verpleegkundigen in verpleeghuizen niet of onvoldoende om de SBAR te implementeren. In dit driejarig onderzoek gaan we de SBAR-methode invoeren bij vier verpleeghuizen, waaronder SVRZ.”

SVRZ en wetenschappelijk onderzoek

Dit SBAR-project is opgezet vanuit het UKON en wordt gefinancierd door ZonMw. Lenny is vanuit SVRZ gedetacheerd bij het UKON. “SVRZ geeft mij de ruimte om naast het onderzoek ook een promotietraject te volgen. Hierdoor is SVRZ ook mede-financieerder van het onderzoek. SVRZ zet zich steeds meer op de wetenschappelijke kaart binnen de ouderenzorg. Onderzoek is noodzakelijk om de zorg te verbeteren. Het klinkt misschien als iets wat ver van de zorg op de afdeling staat, maar dat is zeker niet het geval. Het SBAR-project is daar een mooi voorbeeld van!”

Meer info?

De komende tijd wordt het onderzoek opgezet binnen SVRZ. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op met Lenny Tange via lenny.tange@radboudumc.nl of 06 – 10 21 21 76.

 

Onderzoek is noodzakelijk om de zorg te verbeteren
Lenny Tange
Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?