SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. De Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline en zij voelen en tonen hiermee verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. De Ramadan start in 2022 op 1 april en duurt tot 30 april.

Het is een hele prestatie om een maand lang op deze manier te vasten. We hebben aan Diarraye gevraagd wat dit betekent voor haar in haar werk als verzorgende bij SVRZ.

Diaraye, wil je je even voorstellen aan de  lezers?

Dirarye: “Ik ben 38 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Guinee. Ik heb 17 jaar in Nederland gewoond. Zes jaar geleden ben ik met mijn man en drie zonen verhuisd naar Eeklo in België. En daar is  onze vierde zoon Ismael geboren. In Nederland heb ik de opleidingen ‘Bedrijf administratief medewerker’ en ‘Verzorging-IG niveau 3’ gedaan.  Ik werk met veel plezier en vanuit mijn hart in SVRZ De Vurssche in Axel op afdeling Magrette / Schapenbout. Mijn ambitie is om ooit nog verpleegkundige te worden.”

Wat betekent de Ramadan voor jou?
Diaraye: “De Ramadan is een belangrijke maand voor alle moslims. Het is een vastenmaand en dat betekent dat ik van zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten en drinken. De Ramadan brengt mij dichterbij Allah. Het doel is onder meer het versterken van het geloof. Daarnaast staan waarden als naastenliefde, verdraagzaamheid en vrijgevigheid centraal. Tijdens de Ramadan lees ik extra veel in de Koran en bid ik ook veel”.

Wat zijn de consequenties van Ramadan in je werk?
Diaraye: “De Ramadan is goed te combineren met mijn werk. Tijdens het werk krijg ik extra energie van deze gedachte: ‘Allah verlicht mijn zwakheid en geeft mij extra energie tijdens het vasten’. Ik kan tijdens de Ramadan niet met mijn collega’s mee eten en drinken. Maar ik maak wel gewoon eten en drinken klaar voor de cliënten, hun familieleden en mijn collega’s. Collega’s zeggen vaak dat ze het knap van mij vinden.”

Hoe reageren cliënten en collega’s op jouw vastenperiode?
Diaraye: “Sommige collega’s en cliënten geven me opmerkingen of complimenten. Ze houden ook rekening met mij in deze periode. Sommige cliënten vergelijken het met het  vasten uit de katholieke kerk. Van hen mag ik zelfs best stiekem iets eten. Maar dat doe ik natuurlijk niet want Allah ziet alles wat ik doe en weet waar ik aan  denk. De cliënten vinden het ook knap van mij.”

Kun jij Ramadan goed volhouden?
Diaraye: “Ramadan is prima vol te houden. De eerste drie dagen zijn vaak de lastigste dagen voor mij.”

Hoe vier jij het Suikerfeest?
Diaraye: “na 30 dagen vasten vier ik het Suikerfeest met mijn gezin, familie en vrienden. Mijn favoriete lekkernij tijdens het Suikerfeest is het hoofdgerecht. Ik vind vooral Riz au gras lekker. Dat is rijst met groente en kip gekookt in tomatenbouillon. Thiebou yapp is ook heerlijk. Dat is rijst met rundvlees. Beide gerechten kun je combineren met vlees, vis of kip en met alle soorten groenten die je lekker vindt.”

Diaraye, bedankt voor dit interview! Wij wensen jou en al je SVRZ-collega’s die ook in deze periode vasten ‘Ramadan Mubarak’ (gezegende Ramadan)!

Riz a gras hoofdgerecht
Ramadan Mubarak
Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?