SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Dementie wordt niet altijd herkend

Bij dementie op jonge leeftijd merken de partner of andere mensen in de omgeving veranderingen op in het gedrag. Maar vaak herkennen ze deze niet als dementie. Ze denken eerder aan een depressie of een burn-out. Als blijkt dat het veranderde gedrag door dementie komt, geeft dat niet alleen duidelijkheid, maar helaas ook veel verdriet. De ziekte zorgt voor heel specifieke problemen en vragen hoe je zelf en als omgeving omgaat met die problemen. Als SVRZ helpen we hierbij.

Bekijk onze locaties

Wat heeft de dagbehandeling jonge mensen met dementie te bieden?

Zorgcentrum de Kraayert in Lewedorp biedt per dagdeel plaats aan acht jonge mensen met dementie. Een team van specialisten, zoals een arts, fysiotherapeut en psycholoog, is aanwezig om de cliënten te begeleiden en te behandelen. De dagbehandeling is maatwerk en gaat uit van de mogelijkheden van de cliënt. Het is een zinvolle daginvulling met bijvoorbeeld veel beweging. Want jonge mensen met dementie zijn vaak veel fitter en actiever dan ouderen. De ruimten zijn ook speciaal op jonge mensen afgestemd. Er is bijvoorbeeld een fitnessruimte, klusruimte en een grote tuin. Daarnaast geven we individuele- en groepsbehandeling. De dagbehandeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 9.30-15.30 uur.

Zorg op maat

Onze uitgangspunten van de behandeling van jonge mensen met dementie zijn:

  • Versterken eigenwaarde
  • Zelfredzaamheid vergroten en onbegrepen gedrag verminderen
  • Familieleden en andere direct betrokkenen ondersteunen
  • Eén behandelteam voor beide locaties wat bestaat uit van artsen, verpleegkundig specialist, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werk en logopedist

Vervoer naar de dagbehandeling

SVRZ vindt het belangrijk dat iedereen die het nodig heeft van de speciale zorg voor jonge mensen met dementie gebruik kan maken. Voor mantelzorgers kan het vervoer van en naar de dagbehandeling moeilijk te regelen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een jong gezin hebben. In dat geval zorgen wij voor een oplossing.

Groepswoningen voor jonge mensen met dementie

Naast de dagbehandeling biedt SVRZ zorg op maat voor jonge mensen met dementie in twee groepswoningen in Ter Schorre in Terneuzen. In deze groepswoningen kunnen mensen terecht die niet meer thuis kunnen wonen.

Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd

SVRZ is lid van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. Dit houdt in dat we de landelijke uitwisseling van kennis en expertise toejuichen en hier zelf een actieve bijdrage aan leveren.

Website kenniscentrum dementie op jonge leeftijd
Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd
Lees hier meer over dementie op jonge leeftijd

Folder

Goed om te weten!

Waar vind ik deze zorg?

Bekijk alle SVRZ locaties
Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?