In gesprek gaan met je omgeving

Tijdens de talkshow deed Patricia de oproep: “Wil je graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Ga dan in gesprek met de zorg en de mensen in je omgeving. Als wijkverpleegkundige doe ik dat ook en kijken we wat voor iemand belangrijk is. De een vindt het belangrijk om naar de kaartenclub te gaan en de ander wil dat de familie betrokken is in de zorg. Samen met een ergotherapeut kijken we naar wat mogelijk is. 

Hulpmiddelen kunnen daarbij ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een BBrain. Dit is een sprekende dementieklok die mensen eraan herinnert wanneer zij bijvoorbeeld moeten eten of drinken. Ook kan familie er foto’s in zetten en afspraken plaatsen. Hierdoor kunnen mensen langer zelfstandig leven en belasten we zorgmedewerkers en mantelzorgers minder.” 

Bekijk de talkshow terug

Wat is Langer Actief Thuis?

Bij Langer Actief Thuis (LAT) staat de zorg voor ouderen met een zorgvraag centraal. Het uitgangspunt is om eerst te kijken naar wat iemand nog wél zelf kan, en welke vaardigheden mogelijk opnieuw geleerd kunnen worden. Daarbij wordt zorgvuldig bepaald wat er nodig is om deze vaardigheden weer te krijgen. Deze benadering vraagt een andere manier van denken van medewerkers en ouderen. In plaats van ‘zorgen voor’ ligt bij het programma LAT de nadruk op ‘zorgen dat’.  

Meer informatie over LAT