Jonge mensen met dementie

Bij dementie denk je al snel aan ouderen. Maar ook mensen onder de 65 jaar kunnen de ziekte krijgen. Bij jonge mensen uit dementie zich anders dan bij ouderen. Vooral iemands gedrag of taal verandert. Soms tast de ziekte namelijk het deel van de hersenen aan dat karakter en gedrag aanstuurt. Ook zitten jonge mensen met dementie in een hele andere levensfase dan ouderen. Daardoor hebben ze speciale zorg nodig. SVRZ heeft deze expertise en geeft hulp op maat voor mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers.

Herkennen van signalen

Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Er is vaak geen geheugenverlies, zoals bij ouderen. Juist veranderingen in het gedrag vallen op. Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Mensen vergeten afspraken. Het is moeilijk overzicht te bewaren. Het kost steeds meer moeite om gesprekken te volgen. En er ontstaan problemen in het gezin. Of het huishouden lukt niet meer. De partner of andere mensen in de omgeving merken deze veranderingen op. Maar vaak herkennen ze het gedrag niet als dementie. Ze denken eerder aan een depressie of een burn-out. Het duurt meestal lang om de juiste diagnose te krijgen. Als dan blijkt dat veranderd gedrag bij jonge mensen door dementie komt, geeft dat duidelijkheid, maar ook veel verdriet. Naast de zorg aan de jonge mensen zelf is hulp aan familie en mantelzorgers dan ook erg belangrijk in de aanpak van SVRZ.  

Behandeling

SVRZ biedt zorg op maat voor jonge mensen met dementie in Zeeland in de vorm van een dagbehandeling en twee groepswoningen. Een team van specialisten, zoals een arts, fysiotherapeut en psycholoog, is betrokken om de cliënten te begeleiden en te behandelen. De dagbehandeling is maatwerk waarbij de mogelijkheden van de mensen als startpunt gelden.  Belangrijk is een zinvolle daginvulling . In de groepswoning kunnen mensen permanent verblijven die niet meer thuis kunnen wonen. Ook hier kijken we naar wat de cliënt nog kan en bieden we begeleiding en behandeling. Uitgangspunten van de behandeling:

  • Versterken eigenwaarde
  • Zelfredzaamheid vergroten en onbegrepen gedrag verminderen
  • Familieleden en andere direct betrokkenen ondersteunen
  • Eén behandelteam voor beide locaties wat bestaat uit artsen, verpleegkundig specialist, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werk en logopedist

SVRZ biedt de zorg voor jonge mensen met dementie aan in:

Contact en informatie

Wilt u meer weten over de dagbehandeling of de groepswoning van SVRZ voor jonge mensen met dementie? Neem dan contact op met uw casemanager of een medewerker van de Zorglijn van SVRZ via zorglijn AT svrz DOT nl of 0900 7879 777

 

Klik hier voor de folder met meer informatie over onze zorg voor jonge mensen met dementie.

 

Op de website van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd vindt u ook meer informatie over de ziekte. SVRZ werkt samen met het Kenniscentrum. Ook bij Alzheimer Nederland leest u meer informatie over jonge mensen met dementie.

 

Op 11 september 2019 heeft Omroep Zeeland deze mooie reportage gemaakt over de start van de dagbehandeling voor jonge mensen met dementie in SVRZ in De Kraayert in Lewedorp.

Het verhaal van De heer en mevrouw de Bruine

Ik zag er tegenop, maar het is hier prima
Lees dit verhaal

 

Suggesties?
SVRZ & coronavirus

Wilt u de meest actuele informatie rondom het coronavirus? Kijk dan bij het nieuws! coronanieuws