SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Forse investering

“De zorg toegankelijk houden, vraagt om een gedurfde aanpak.” Joep de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ, benadrukt het belang om gezamenlijk de zorg aan te passen aan de veranderende realiteit. “In Zeeland hebben we nu een ambitieus én realistisch plan. We investeren fors, dat is nodig om deze uitdaging serieus aan te pakken.”

Impact is optelsom

In het afgelopen anderhalf jaar hebben zorgaanbieders, gemeenten, inwoners en zorgverzekeraars gezamenlijk bepaald hoe de verandering van de Zeeuwse zorg eruit komt te zien. Er is een integrale en regionale aanpak met tien thema’s ontwikkeld waarbij initiatieven niet alleen binnen zorgorganisaties plaatsvinden, maar ook organisatieoverstijgend en ondersteunend voor de hele Zeeuwse zorg en ondersteuning. “Denk aan uitgebreider gebruik van thuismonitoring voor chronische patiënten met een hoog risico, of diagnostiek via röntgen op de Huisartsenspoedpost. Dat zijn twee voorbeelden die helpen om onnodige opnames op de Spoedeisende Hulp te voorkomen”, zegt Peter Bennemeer, onafhankelijk voorzitter van de Zeeuwse Zorg Coalitie. “Maar ook de inzet van slimme bedsensoren en incontinentiemateriaal of het terugdringen van de registratielast vermindert de personeelsinzet. Het betreft ogenschijnlijk eenvoudige voorbeelden, maar het is de veelvoud en de ketenbenadering die het verschil maken. Alleen samen bereiken we impact.”

Iedereen nodig

“Een zorgtransformatie van deze omvang is nieuw,” vervolgt Bennemeer. “Het vraagt een verregaande verandering in het leven van alle Zeeuwen en de manier waarop we werken. Daar hebben we iedereen bij nodig: van bestuurders en professionals in zorg en welzijn, van financiers én van inwoners van Zeeland. Samen houden we Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond.”

Een samenvatting van de IZA-aanvraag, een overzicht van alle projecten en veelgestelde vragen en antwoorden vind je op de speciale IZA-pagina.

Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?