SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Sinds 2020 hebben we in Nederland te maken met het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. In maart 2023 heeft het kabinet de laatste coronamaatregelen voor de maatschappij geschrapt. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen. Ze hoeven als ze zich niet ziek voelen ook niet meer thuis te blijven, en kunnen in overleg met hun werkgever zelfs naar het werk. Corona wordt voortaan net zo benaderd als andere luchtweginfecties, zoals griep. Waarschijnlijk gaat het virus nooit meer weg, maar de meeste mensen hebben een dusdanige afweer opgebouwd dat de gevolgen veel minder ernstig zijn dan voorheen. Uiteraard is corona, net als andere luchtweginfecties, wel een risico voor kwetsbare mensen, zoals bepaalde cliënten bij SVRZ. Daarom gelden er op dit moment nog een aantal maatregelen binnen SVRZ.

Welke coronamaatregelen gelden voor cliënten en bezoekers?

 • Bij klachten kunt u beter thuis blijven.
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst en vertrek. Bij elke ingang vindt u handdesinfectiepompjes.
 • Houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand.
 • Schud geen handen.
 • Hoest en nies in de elleboog.
 • We houden ons aan de algemene hygiënemaatregelen, zoals handen wassen, ventileren en in de elleboog hoesten en niezen.
 • Handdesinfectans en maskers blijven beschikbaar bij de toegangsdeuren van onze gebouwen.
 • Bij luchtwegklachten dragen medewerkers én bezoekers een mondneusmasker.

Het kabinet heeft de laatste coronamaatregelen geschrapt. Wat betekent dit voor SVRZ?

Het kabinet heeft onlangs de laatste coronamaatregelen geschrapt voor de maatschappij. Het kabinetsbesluit betekent voor zorgmedewerkers dat ze zich niet meer hoeven te testen en met klachten aan het werk mogen als ze daartoe in staat zijn. Omdat bij SVRZ kwetsbare mensen wonen, zijn er wel een paar aanvullende richtlijnen opgesteld voor medewerkers, cliënten en bezoekers. Bij luchtwegklachten worden medewerkers en bezoekers gevraagd om een mondneusmasker van tenminste het type IIR te dragen. Mogelijk had u meer versoepeling verwacht, maar bedenk dat dit ten goede komt van de gezondheid van de cliënten.

Welke nieuwe richtlijnen zijn er voor cliënten?

Cliënten blijven we wel testen, omdat zij onder de kwetsbare groep vallen. De Medische Dienst van SVRZ bepaalt of een cliënt getest moet worden. Bij een positief testresultaat, bepaalt de Medische Dienst welke maatregelen nodig zijn.

Hoe kan het dat sommige zorgorganisaties geen of andere maatregelen treffen?

Iedere zorgorganisatie gebruikt dezelfde richtlijnen, maar maakt op basis van de omstandigheden en besmettingen keuzes voor de eigen organisatie en locaties.

Blijven cliënten hun bezoekers ontvangen in de cliëntkamer?

Ja, bij SVRZ blijven cliënten hun bezoek ontvangen op de cliëntenkamer in plaats van in de huiskamer. De afgelopen maanden hebben we ervaren dat dat voordelen biedt. We zien dat dit de rust en het welzijn van de cliënten ten goede komt. Dus dat willen we dus zo houden.

Vragen of meer informatie?

 • Heeft u een vraag over de coronavaccinatie? Stelt u deze dan gerust via ons speciale mailadres coronavaccinatie@svrz.nl.
 • Wilt u meer weten over de manier waarop we de bezoeken regelen? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon op de locatie.
 • Heeft u een andere vraag? Mailt u dan naar zorgservice@svrz.nl.
Goedenavond, hoe kunnen wij u helpen?