SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Menu

SVRZ & coronavirus

Bekijk hier het actuele nieuws over corona.

Bezoekersinformatie

Komt u op bezoek bij SVRZ en wilt u weten wat er van u wordt verwacht? Bekijk dan hier de informatie voor bezoekers.

Informatie voor bezoekers tijdens de coronacrisis

10 september: wat is de huidige situatie bij SVRZ?

Regelmatig worden diverse cliënten en medewerkers getest. Afgelopen twee weken zijn er geen positieve uitslagen van testen geweest bij SVRZ. Uiteraard blijven we heel alert. Onze medewerkers gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen als de situatie daarom vraagt. We hebben momenteel voldoende beschermingsmiddelen tot onze beschikking. En medewerkers met (lichte) klachten of twijfel laten zich meteen testen. Op deze manier doen we ons uiterste best de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken.

Zijn huisdieren inmiddels al weer welkom?

We krijgen regelmatig vragen of bezoekers een huisdier mee mogen nemen. Uit onderzoek blijkt dat de kans op overdracht via dieren heel klein is. Heeft niemand in het huishouden van de bezoeker klachten? En heeft het dier ook geen klachten? Dan is het geen probleem om deze mee te nemen. Wel is het goed een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier leest u meer informatie.

Zeeuwse ouderenzorgorganisaties gebruiken tijdelijk preventief vaker mondkapjes

In verschillende Zeeuwse gemeenten zijn in juli enkele cliënten en medewerkers positief getest op het virus. Daarnaast nam het toerisme in Zeeland toe. Zeeuwse ouderenzorgorganisaties besloten daarom tijdelijk preventief vaker mondkapjes te gebruiken om de kwetsbare ouderen te beschermen. Wat betekent dit voor u?
Door drukte in Zeeland is de kans op verspreiding van COVID-19 groter. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat onze cliënten besmet raken via onze medewerkers of bezoekers. Zeker nu we naar aanleiding van de eerste piek beter weten hoe het virus zich gedraagt en verspreidt. De Zeeuwse ouderenzorgorganisaties Allévo, Cleijenborch, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgSaam en Zorgstroom maken daarom tijdelijk preventief extra maatregelen mogelijk.
Dit betekent dat medewerkers en bezoekers vanaf vrijdag 31 juli de mogelijkheid hebben onze chirurgische mondmaskers (type IIR) te dragen op momenten dat ze geen 1,5 meter afstand kunnen garanderen. Dit geldt zowel voor situaties binnen het verpleeg- en verzorgingshuis als in de thuiszorg.
Kunt u als bezoeker niet voldoende afstand houden tot uw naaste? Bijvoorbeeld omdat u uw naaste wilt ondersteunen tijdens het wandelen? Of omdat uw naaste niet meer zo goed begrijpt dat hij afstand moet houden? Dan wordt u de mogelijkheid geboden een van onze mondkapjes te gebruiken. U hoeft dus zelf geen mondkapjes mee te nemen. Op alle locaties zijn voldoende mondkapjes voor bezoekers aanwezig. Deze richtlijn geldt voorlopig tot nader order. Iedere instelling kan daarnaast waar nodig aanvullende maatregelen nemen. En uiteraard blijft het belangrijkste: houd zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand, was uw handen vaak en laat u testen bij de minste klachten. Fijn dat we op uw medewerking kunnen rekenen en samen kunnen werken tegen COVID-19.

Gelden de extra regels in Ter Valcke nog steeds?

Twee weken geleden hebben we tijdelijk de bezoekregeling van Ter Valcke in Goes aangescherpt naar maximaal twee vaste bezoekers per cliënt. Dit hadden we gedaan in verband met de verschillende besmettingen in de gemeente Goes. Vanaf zaterdag 1 augustus is er in Ter Valcke geen beperking meer in het aantal verschillende bezoekers per cliënt. Het gebruik van mondkapjes zoals hierboven beschreven, blijft natuurlijk ook gelden voor Ter Valcke.

Gaat u zelf op vakantie? Ga wijs op reis!

Zoals u waarschijnlijk weet, is een aantal vakantiebestemmingen door de overheid aangemerkt als ‘code oranje’. Dit zijn de gebieden waar het risico op corona verhoogd is. Reist u af naar zo’n gebied? Dan betekent dat dat u bij thuiskomst twee weken lang niet op bezoek kunt gaan bij iemand die in een zorginstelling woont. Op deze manier helpt u mee om het risico op verdere verspreiding van het virus te beperken. Houdt u hier dus rekening mee. Op deze website van de overheid ziet u precies wat de risicogebieden zijn en welke maatregelen in dat land gelden.

Woont u in een gebied met ‘code oranje/rood’?

Als u woont in een gebied met ‘code oranje/rood’, kunt u helaas niet in onze verpleeghuizen komen. Een vervelende maatregel, maar noodzakelijk om het verspreiden van het virus in te perken.

Wat kunt u doen om besmetting te voorkomen?

Wij willen u vragen uiterst voorzichtig te blijven. Wat kunt u doen:
– Bent u in contact geweest met mensen die positief getest zijn op corona of (milde) corona-klachten hebben (in de gemeente Goes of daarbuiten), wees dan extra alert op uw gezondheid en stel uw bezoek aan het verpleeghuis een paar weken uit.
– Houd uw gezondheid zelf goed in de gaten. Heeft u klachten die verband kunnen houden met COVID-19? Laat uzelf dan testen en stel uw bezoek uit tot twee weken nadat de klachten verdwenen zijn.
– Is het goed weer? Dan adviseren wij u tijdens het bezoek buiten te gaan zitten of samen een wandeling te maken. De kans dat virussen zich in de buitenlucht verspreiden, is namelijk minder groot.
– Houd de 1,5 meter aan, overal, maar zeker tijdens een bezoek in onze verpleeghuizen.

Verdere versoepeling bezoekersregeling per 1 juli

Eerder dan verwacht is de volgende fase van de versoepelingen van de bezoekersregeling daar: 1 juli gingen de deuren van onze locaties nog verder open voor bezoekers. Dat is fantastisch nieuws voor iedereen die door corona een familielid of vriend niet heeft kunnen opzoeken in het verpleeghuis. SVRZ is momenteel helemaal corona-vrij, maar het virus bestaat nog wel. We blijven voorzichtig en houden dus wel 1,5 meter afstand tot elkaar. Hieronder leggen we u graag uit waar u rekening mee moet houden zodat u weet wat we van u verwachten.

Hoe zien de bezoeken eruit?

Vanaf 1 juli is iedereen weer welkom bij SVRZ. Er zijn vanaf dan dus geen ‘vaste’ bezoekers meer. We blijven wel werken met een planning voor de bezoeken. De contactpersonen van onze cliënten zijn hierover geïnformeerd. Met een planning kunnen we de bezoeken spreiden over de dag. Daardoor kunnen we de 1,5 meter garanderen. Is er in de toekomst toch weer een besmetting op een locatie? Dan gebruiken we de planning voor contactonderzoek.

Wilt u op bezoek komen? Plan uw bezoek dan in op de manier waarop u dat inmiddels gewend bent.

Vindt een bezoek plaats op de kamer van een cliënt? Dan kan het bezoek bestaan uit maximaal twee personen. Ook dit heeft weer te maken met de 1,5 meter. Blijf alstublieft ook niet in de gangen praten, maar loop direct door naar uw ontmoetingsplek of de uitgang.

Wilt u als bezoeker (nog) niet naar binnen? Dan kunt u nog altijd een raambezoekje afleggen. Ook beeldbellen blijft uiteraard een mogelijkheid.

Waar moet u verder rekening mee houden?

 • Als u binnenkomt, nemen we uw temperatuur niet meer op. We vragen u wel naar uw gezondheid. Hierbij doen we ook een beroep op uw verantwoordelijkheid. Houd uw gezondheid zelf goed in de gaten. Heeft u klachten die verband kunnen houden met COVID-19? Laat uzelf dan testen en stel uw bezoek uit tot twee weken nadat de klachten verdwenen zijn.
 • U hoeft geen mondkapje te dragen als u op bezoek komt. Vindt u dat zelf toch prettig? Dan mag dat uiteraard.
 • Is het mooi weer? Dan kunt u ook buiten gaan zitten of samen een wandeling maken. Dit heeft onze voorkeur. De kans dat virussen zich in de buitenlucht verspreiden is namelijk minder groot.
 • We zijn bezig om de restaurants en grand-cafés weer op te starten. Als hier meer duidelijkheid over is, dan informeren we u hierover.
 • Bezoekjes worden vooraf ingepland en geregistreerd. Zodat bij besmetting met COVID-19 er een contactonderzoek kan plaatsvinden.
 • De 1,5 meter regel blijft van kracht, dus knuffelen en zoenen kan nog niet.
 • Iets eten en/of drinken is weer mogelijk tijdens bezoek.
 • Bezoek in de huiskamer is nog niet mogelijk omdat dan 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.

Voor elke locatie gelden specifieke maatregelen. Cliënten en contactpersonen worden daarover door de betreffende SVRZ locaties geïnformeerd.

Wanneer gaan de restaurants en grand-cafés in de locaties weer open?

Vanaf 1 juli is het in principe weer mogelijk om de restaurants en grand-cafés op te starten. We moeten voor deze diensten echter ook rekening houden met de regels die gelden voor de horeca. Op elke locatie is het Opstart Coördinatie Team aan het bekijken hoe en wanneer deze diensten weer opgestart kunnen worden. We hopen u gauw weer te kunnen verwelkomen!

Bestaan de speciale Corona Thuiszorgteams nog?

Ook in de thuiszorg gaat het goed. Omdat al een aantal weken geen cliënten positief getest zijn op corona, is het speciale Corona Thuiszorgteam per 29 juni opgeheven.

WVO Zorg en Zorgstroom richtten in april samen een Corona Thuiszorgteam op, om cliënten op Walcheren in de thuissituatie te verzorgen die positief getest zijn op corona of ervan verdacht worden. Door de zorg voor cliënten met corona te scheiden van de reguliere zorg, is de verspreiding fors beperkt. Inmiddels is een speciaal team niet meer nodig.

Mochten er toch weer cliënten besmet zijn, dan worden zij door de reguliere thuiszorgteams verzorgd. Als de omstandigheden daarom vragen, wordt het team weer opgericht.

Wat betekent hitte voor het gebruik van ventilatie?

Nu het buiten warmer wordt, houden we overdag de ramen en deuren dicht om de hitte buiten te houden en het klimaat- of aircosysteem effectief zijn werk te laten doen. Wellicht valt het u op dat we geen losse ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes gebruiken. Dit heeft te maken met corona. Een ventilator circuleert namelijk alleen maar de bestaande lucht in de ruimte. Als er dus een ongewenst virus zoals COVID-19 in de lucht zit, dan wordt dit sneller verspreid door een ventilator. Op de privékamers is het natuurlijk wel toegestaan om een ventilator te gebruiken.

Wat kunt u doen als u het warm heeft?

Om de hitte deze zomer wat draaglijker te maken, hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

1. Drink voldoende, ook al heeft u geen dorst.

 • Drink 1,5 tot 2 liter water (of thee/koffie/fris).
 • Wees matig met alcohol.

2. Zorg dat u koel blijft.

 • Draag dunne, lichte kleding.
 • Blijf binnen of in de schaduw.
 • Beperk lichamelijke inspanning.
 • Neem een koud (voeten)bad of koud washandje.

3. Houd uw woning koel.

 • Gebruik zonwering, airco of een ventilator (alleen op de eigen kamer vanwege corona)
 • Houd de woning volledig gesloten tijdens de warme uren
 • Zet ramen en deuren open als het buiten koeler i

4. Zorg voor elkaar.

Beroep op de bezoekers

We doen gezamenlijk een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bezoekers om alle veiligheidsmaatregelen goed in acht te blijven nemen en thuis te blijven bij (lichte) klachten die kunnen duiden op corona. Samen zorgen we ervoor dat verdere versoepelingen mogelijk zijn. Bezoek is alleen welkom, zolang er geen sprake is van een verdenking of een besmetting op de locatie. Mocht dat wel het geval zijn, worden de isolatiemaatregelen direct ingezet. Het geplande bezoek kan dan niet doorgaan en alle betrokkenen worden persoonlijk geïnformeerd.

Klopt het dat diensten als de kapper en de pedicure weer open gaan?

Tegelijk met de versoepeling voor de bezoekers kunnen we ook weer activiteiten zoals de kapper en de pedicure aanbieden. Per locatie bekijken we hoe dit het beste opgestart kan worden. Het kan dus zijn dat locaties de diensten op een verschillende manier en in een verschillend tempo opstarten.

Waar kan ik de corona-verhalen teruglezen?

We hebben veel verhalen verzameld van zorgmedewerkers en mantelzorgers. Wilt u ze lezen? Ga dan naar onze verhalenpagina. Daar vindt u ze allemaal!

Wanneer komen er weer vrijwilligers op de locaties?

Op dit moment bekijken we of we op kleine schaal weer vrijwilligers kunnen gaan inzetten. Ook dit gebeurt per locatie. De vrijwilligerscoördinator van de locatie zal hiervoor contact opnemen met de vrijwilligers.
Vrijwilligers zijn onmisbaar in de verpleeghuiszorg, tegelijkertijd behoren zij vaak ook tot de kwetsbare doelgroep. SVRZ heeft er daarom aan de start van de crisis voor gekozen om structurele vrijwilligers (individuele vrijwilligers die structureel praktische steun bieden) toe te blijven laten, mits zij zelf niet tot de kwetsbare doelgroep horen, er geen verdenking is op de SVRZ locatie en zij zelf geen klachten hebben zoals beschreven door het RIVM.

Hoe plant u uw bezoek in?

De grotere SVRZ locaties werken met een online programma om bezoeken in te plannen. Op sommige kleinschalige woningen hebben we ervoor gekozen om de afspraken telefonisch in te plannen. We vragen u om op tijd te komen en ook weer op tijd te vertrekken, zodat ook andere cliënten hun bezoek kunnen ontvangen.

Als u liever gaat wandelen

U kunt er ook voor kiezen om tijdens het geplande bezoek een wandeling te maken. Zo kunt u samen een rondje lopen om de locatie of even naar het park gaan. U zult begrijpen dat het niet de bedoeling is dat u naar drukke plekken gaat of tijdens het wandelen afspreekt met andere mensen.

Hoe zorgen we samen voor hygiëne en veiligheid?

Elkaar een knuffel geven, kan helaas op dit moment nog niet. We vragen u om 1,5 meter afstand te houden tot anderen, dus ook als u bij ons op bezoek bent. Kiest u voor een wandeling? Wilt u dan drukke plekken vermijden en ervoor zorgen dat uw naaste voldoende afstand houdt?
Als u binnenkomt, vragen wij u naar uw gezondheid. Misschien wilt u zelf graag een mondkapje dragen. Dat mag uiteraard, maar moet niet.

Zorgt u zelf ook voor goede hygiëne! Zo vragen we u uw handen te wassen voordat u binnenkomt. En hoest en niest u alstublieft in uw elleboog. Wij zorgen ervoor dat er desinfecterende handgel aanwezig is in de ruimte waar u op bezoek gaat.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over de manier waarop we de bezoeken regelen? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon op de locatie.

In contact blijven

In onze zorglocaties zijn extra tablets en smartphones beschikbaar gesteld, zodat cliënten makkelijker in contact kunnen blijven met hun naasten. Via deze apparaten kunt u (beeld)bellen of chatten via WhatsApp. De tablets worden gebruikt voor digitale oefeningen en het luisteren naar muziek bijvoorbeeld. Deze mogelijkheden hebben de afgelopen periode geholpen om fijn contact te houden. Pakketjes, brieven en kaarten zijn ook nog steeds van harte welkom. En online een spelletje spelen, is ook een leuke manier voor afleiding en contact met familie en vrienden. Op de website samenspelen.online staan tips voor spelletjes om online samen te spelen.

Kaarten en pakketjes zijn welkom!

Cliënten mogen gewoon post en pakketjes ontvangen. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, is het wel van belang dat het op de juiste manier gebeurt:
– Geef het pakketje niet in de handen van de zorgmedewerker. Zet het pakketje ergens neer. Het liefst op een tafeltje.
– Bewaar de 1,5 meter afstand van de zorgmedewerker die het pakketje meeneemt.
– U hoeft geen handschoenen te dragen bij het geven van het pakketje.

Zijn nieuwe cliënten vanuit het ziekenhuis of thuis nu welkom?

Als er plek is, kunnen nieuwe cliënten gewoon bij SVRZ terecht. We kijken per cliënt wat de beste oplossing is op dat moment. Als het mogelijk is om op een verantwoorde manier zorg en ondersteuning thuis te bieden, kiezen we daarvoor. Als dat niet mogelijk is of als doorplaatsing uit het ziekenhuis nodig is, kan de cliënt gewoon komen. We controleren uiteraard wel eerst of de cliënt niet besmet is. In een potentieel verdachte situatie passen we druppelisolatie toe. Wanneer er op een woning besmette cliënten zijn, worden op die woning vanzelfsprekend geen nieuwe cliënten ontvangen. Ook houden we, zoals altijd, rekening met de beschikbaarheid van het personeel.
Normaal gesproken kunnen familieleden helpen bij het inrichten van de kamer. Door de coronamaatregelen is dat nu helaas tijdelijk niet mogelijk.

Voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij SVRZ zijn er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) beschikbaar. We werken daarin nauw samen met de andere zorgorganisaties in Zeeland en de GGD. Als we PBM gebruiken, gaan we daar secuur mee om. Het is niet altijd noodzakelijk PBM te dragen. U mag erop vertrouwen dat de landelijke richtlijnen voor het gebruik van PBM, die SVRZ volgt, zorgen voor een veilige manier van werken. De veiligheid van de cliënt en de medewerkers staat bij SVRZ voorop.

Verhuizen binnen SVRZ

Cliënten van SVRZ mogen in deze periode niet verhuizen naar een andere SVRZ locatie, tenzij het écht noodzakelijk is. Als een cliënt graag naar een andere woning wil verhuizen, is dat tijdelijk dus helaas niet mogelijk. Moet een cliënt naar een andere woning of afdeling omdat alleen op die locatie de noodzakelijke, specifieke zorg gegeven kan worden aan deze cliënt? Dan mag het wel. De arts neemt dit besluit. In overleg met de teamleider facilitair wordt dan bekeken hoe de verhuizing van de persoonlijke spullen kan plaatsvinden. Door de arts wordt advies gegeven aan de familie over veilig vervoer van de cliënt.

Verhalen & hartverwarmend!

Er vinden/vonden tal van initiatieven plaats om zorgmedewerkers en cliënten een hart onder de riem te steken. Bloemetjes, taart, zelfgemaakte kaarten, mini-concertjes, en ga zo maar door. Deze acties zijn fantastisch en de cliënten genieten er enorm van! Houd de SVRZ Facebook– en Instagram-pagina in de gaten voor de meest bijzondere acties.
Daarnaast leest u hier diverse verhalen over de impact van corona.

Behandeling van SVRZ

Extramurale behandeling, zoals fysiotherapie en ergotherapie, worden weer zoveel als mogelijk opgestart.

Medewerkers

Een SVRZ medewerker met ziekteverschijnselen (koorts, neusverkoudheid, hoesten, recent opgetreden benauwdheidsklachten) bepaalt samen met de teamleider of werken op locatie mogelijk is en of een test op corona/COVID-19 nodig is. Deze instructie geldt voor álle medewerkers van SVRZ, dus ook stagiairs, leerlingen én zzp’ers die werken in de zorg.

Een goede hygiëne is cruciaal

Een goede hygiëne is enorm belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij SVRZ gelden daarom de volgende hygiënemaatregelen om te voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand wordt besmet:

 • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep.
 • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct weg.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn.

Protocol cliënt

Indien een cliënt van SVRZ besmet mocht raken, wordt dit gemeld aan de GGD en volgen we de richtlijnen van het RIVM. De betreffende persoon gaat dan in isolatie tot hij/zij niet meer besmettelijk is.

Wilt u meer weten of heeft u een specifieke vraag?

Mailt u dan naar zorgservice@svrz.nl.

Goedemorgen, Hoe kunnen wij u helpen?