SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Coördinator van de dagbehandeling Ellen Spapens: “De nieuwe ruimten en faciliteiten hebben we speciaal ingericht volgens de behoeften van jonge mensen met dementie. Zo is er een klusruimte, een tuin met pingpongtafel, een digiboard voor online activiteiten en komt er een moestuin. In de nieuwe keuken lunchen we samen en kunnen cliënten zelf koken of bijvoorbeeld een appeltaart bakken, net wat ze graag willen. We kunnen zelfs gaan wandelen langs het Veerse Meer. Dit is mogelijk omdat we de beschikking hebben over een auto van SVRZ. Beweging en actief bezig zijn is goed voor jonge mensen met dementie.”

Dezelfde leeftijd
Mevrouw de Bruine gaat vanaf de opening één dag per week naar de dagbehandeling. Ze vindt het nog wel spannend wat ze ervan gaat vinden. Mevrouw heeft samen met haar man al een kijkje genomen in de Kraayert. “De ruimtes zien er allemaal mooi uit. En ik vind het fijn dat er mensen van dezelfde leeftijd zijn. Dan heb je een beetje dezelfde interesses. Anders zou ik tussen de 80-jarigen zitten. Dit vind ik fijner.”

Behandeling op maat
Naast de inrichting van de ruimtes stemt SVRZ de behandeling van de cliënten helemaal af op jonge mensen met dementie. Ellen: “Jonge mensen hebben heel andere behoeften dan ouderen met dementie. We hebben een team van behandelaars klaar staan die inspelen op wat een cliënt specifiek nodig heeft. En dat is voor iedereen anders. Iemand kan thuis bijvoorbeeld wat teruggetrokken of somber zijn. De psycholoog kan daarover het gesprek aangaan en kijken wat iemand nodig heeft.”

Mantelzorger ontlasten
Een belangrijk uitgangspunt van de zorg is dat SVRZ er alles aan doet om jonge mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen, in zijn of haar vertrouwde omgeving. Ellen: “Als een cliënt met plezier naar de dagbehandeling gaat, ontlasten we de mantelzorger en is het thuis wat gemakkelijker. Jonge mensen met dementie hebben vaak nog veel mensen in hun directe omgeving zoals thuiswonende kinderen of familie. Zij begrijpen soms niet goed wat er aan de hand is of vinden het moeilijk hoe ze om moeten gaan met hun familielid dat verandert door de dementie. Ook daarin bieden we ondersteuning.”

Dementie herkennen
Dementie wordt meestal geassocieerd met ouderen. Maar ook mensen onder de 65 jaar kunnen de ziekte krijgen. Bij dementie op jonge leeftijd merken de partner of andere mensen in de omgeving veranderingen op in het gedrag. Maar vaak herkennen ze deze niet als dementie. Ze denken eerder aan een depressie of een burn-out. Volgens de landelijke cijfers zijn er meer dan honderd jonge Zeeuwen met dementie. 

 

Goedenavond, hoe kunnen wij u helpen?