SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Hoewel ouderen in verpleeghuizen niet vaak alleen zijn, missen ze soms intieme, langdurige relaties. Het herkennen en bespreekbaar maken van deze gevoelens kan lastig zijn voor de ouderen zelf en de mensen in hun omgeving zoals familie, vrijwilligers en zorgmedewerkers. Zeker als er cognitieve (bijvoorbeeld door dementie) of lichamelijke (bijvoorbeeld door een beroerte) belemmeringen zijn. Deze cursus helpt om eenzaamheid in deze groep mensen beter te herkennen en bespreekbaar te maken.

Klik op de link: E-learning Grip op eenzaamheid in het verpleeghuis
Kosten: Gratis
Duur: 50 minuten

Voor wie?

Betaalde en vrijwillige professionals in het verpleeghuis.

Wat leer je?

Na het doorlopen van deze cursus:

  • Heb je meer kennis van de verschillende vormen en oorzaken van eenzaamheid bij ouderen en kun je deze vormen en oorzaken beter herkennen.
  • Heb je meer kennis over de impact van cognitieve en lichamelijk beperkingen en de verhuizing naar een verpleeghuis op ervaren eenzaamheid.
  • Kun je de signalen van eenzaamheid bij bewoners van het verpleeghuis beter herkennen en zie je hoe deze signalen kunnen variëren.
  • Herken je beter mogelijke barrières bij jezelf en bij de oudere en in de omgeving om eenzaamheid te bespreken en kan deze barrières beter doorbreken.
  • Ben je beter in staat de sociale omgeving te betrekken waar nodig.
  • Heb je kennis gemaakt met vormen van zingevende gespreksvoering waarbij oprechte aandacht, observatie en sensitiviteit van belang zijn. Je kunt de eerste stappen zetten om deze vorm van gespreksvoering toe te passen.

Accreditatie

Accreditatie bij Registerplein: 3 PE-punten

Evenement kick off e-learning

De e-learning is ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen Zorggroep Ter Weel, SVRZ, WVO Zorg, Academische Werkplaats Ouderenzorg Zeeland (AWOZ), HZ University of Applied Sciences, Hogeschool Rotterdam, GENERO, Coalitie Erbij Rotterdam, Movisie en ZonMW. De e-learning werd gepresenteerd tijdens een kick-off evenement op 24 mei 2022. Tijdens het evenement werd uitleg gegeven over het ontstaan van de e-learning en het gebruik ervan. Deskundigen op het gebied van eenzaamheid waren aanwezig om handvatten te geven over het omgaan en herkennen van eenzaamheid bij ouderen. Je kunt het evenement hier terugkijken.

Goedemiddag, hoe kunnen wij u helpen?