“Half maart ben ik zelf positief getest op het coronavirus. Een rare gewaarwording was dat. Ik was wat werk betreft al hele dagen bezig met de gevolgen van het virus voor SVRZ. Op donderdagavond kreeg ik plotseling koorts, maar overdag had ik me prima gevoeld. De koorts was de dag erna al weer weg, al moest ik af en toe nog wel hoesten. Omdat ik natuurlijk in de zorg werk heb ik me op vrijdag laten testen. Het is echt een zegen dat we in Zeeland ook snel testen voor medewerkers buiten de ziekenhuizen beschikbaar hadden. Op maandag bleek de uitslag van de test positief te zijn: corona! Dat terwijl ik me nauwelijks ziek had gevoeld. Dan bekruipen je allerlei gevoelens en (schuld)vragen. Ik heb nog steeds geen idee waar het vandaan kwam. Omdat mijn symptomen maar heel kort aanhielden, kon ik volgens de richtlijnen van het RIVM snel weer aan het werk. Ik kan me voorstellen dat dat voor sommige collega’s toch even spannend was, maar voor zover bekend heb ik niemand besmet. Zelfs mijn vrouw en kinderen hebben helemaal geen klachten gehad.
Onderzoek van Erasmus MC
Ik heb een heel lichte variant gehad en naar alle waarschijnlijkheid veel mensen met mij. Maar dankzij de test kon ik meedoen aan een onderzoek van het Erasmus MC. Daar zijn ze namelijk aan het onderzoeken of de antistoffen van genezen coronapatiënten kunnen helpen bij de genezing van zieke patiënten. Ik zie dagelijks hoeveel problemen er zijn in de zorg. We zoeken met man en macht naar middelen om dit virus tegen te gaan. Dus als mijn bloedplasma daarbij kan helpen, dan doe ik dat graag.
Omdat ik voldeed aan alle voorwaarden moest ik direct naar Rotterdam om mijn plasma te doneren. De drie keren daarna kon het gelukkig bij de bloedbank in Goes. Plasma doneren stelt op zich niet zo veel voor. Via een naald wordt er bloed afgetapt en daar filteren ze het plasma uit. Daarna laten ze de rode bloedcellen, opgelost in fysiologische zoutoplossing weer terugvloeien in je lichaam. Je merkt er nauwelijks iets van. Nu is het te hopen dat het virus hierdoor inderdaad sneller uitgeschakeld wordt en patiënten weer kunnen herstellen. De eerste resultaten van een studie in Zuid-Korea zijn veelbelovend. En ondertussen hebben in Rotterdam de eerste 10 patiënten de behandeling gehad.”