SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

“Het coronavirus heeft mijn wereld behoorlijk op z’n kop gezet. Mijn man is twee dagen voor de lock down verhuisd naar een woning voor jong dementerenden. Thuis werd de zorg gewoon te zwaar voor me. Ik had met mijn man afgesproken dat zijn fiets mee zou gaan, zodat we samen nog een tochtje zouden kunnen maken. En de eerste weekenden zou hij naar huis komen. Zo wilden we de overgang wat soepeler maken.

Helaas is het door het coronavirus helemaal anders gelopen. Ik kan niet naar hem toe, dat vind ik verschrikkelijk. Het was zo abrupt. De eerste twee weken waren mijn tranen niet te stuiten. Die van hem trouwens ook niet. Ik wil zo graag naar binnen en naast hem aan tafel zitten. Al kunnen we samen maar een spelletje doen of een puzzel maken. Nu bel ik hem en dan hoop ik op een helder moment. Ik ga ook regelmatig naar de woning en dan brengen de zorgmedewerkers mijn man naar de tuin. Over de heg kan ik hem dan toch even zien.

Als ik had geweten dat die lock down eraan zat te komen, dan had ik mijn man misschien nog wel even thuis gehouden. Maar ik probeer me vast te houden aan de positieve kanten van deze situatie. Vanmorgen las ik in zijn zorgdossier dat hij gisteren heel moeilijk was geweest. Een beetje agressief zelfs. Dan weet ik wel dat het zo goed is, want dat had ik thuis nooit aangekund. En mijn man krijgt nu ook de ruimte om te wennen. Hij zegt natuurlijk wel dat hij mee naar huis wil, maar hij trekt niet aan mijn jas als ik wegga. Dat zou ik ook verschrikkelijk moeilijk vinden.

Onze dochter heeft een verstandelijke beperking en woont in een instelling. Toen mijn man nog thuis woonde, had ze veel moeite met zijn onvoorspelbare gedrag. We hadden afgesproken dat ze zou komen logeren als papa ergens anders zou wonen. Maar ook haar kan ik maar een keer per week op afstand zien, in plaats van drie keer per week. Het is zo gek. Het lijkt wel een surrogaat. Maar goed, ik blijf positief. Dit virus treft niet alleen mij, het treft de hele wereld. Ik ken nog geen mensen die getroffen zijn door het virus en dat wil ik graag zo houden. Dus ik hou me aan de regels en blijf mezelf eraan herinneren dat ook dít ooit overgaat.”

Het coronavirus heeft mijn wereld behoorlijk op z’n kop gezet
Conny van Dixhoorn
Goedemorgen, hoe kunnen wij u helpen?