SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

“Vanaf het moment dat bekend werd dat COVID-19 in Nederland was, hielden we rekening met mogelijke besmettingen. Toen in het voorjaar van 2020 bleek dat we inderdaad getroffen waren, had dat natuurlijk grote impact. Met man en macht hebben we gewerkt om de schade zo veel mogelijk te beperken. In de zomermaanden werd het gelukkig weer rustiger en konden we wat op adem komen. Maar niet lang daarna kwam toch die gevreesde tweede golf. Hoewel natuurlijk niemand daarop zat te wachten, werden de schouders er gelijk weer onder gezet. Ik vond het echt bijzonder om te zien met hoeveel positiviteit er gewerkt werd. Ook deze ronde zouden we corona verslaan!

De verschillen met het voorjaar 2020 zijn wel enorm groot. Natuurlijk zijn er nog altijd dingen die we niet weten van het virus, maar een heleboel weten we inmiddels wél. De protocollen waren in de tweede golf helder dus we konden veel sneller schakelen dan in het voorjaar van 2020. Toen veranderden de procedures nog bijna dagelijks. Iedereen draagt nu ook mondkapjes en we testen veel meer. Toen in oktober bleek dat iemand positief was getest op corona, wisten we binnen 24 uur precies wie besmet was en wie niet. Binnen één dag waren alle cliënten en medewerkers getest. Dat was in het voorjaar ondenkbaar, die mogelijkheden en efficiëntie hadden we toen gewoon nog niet.

Een ander verschil met het voorjaar van 2020 is dat corona zich toen vooral binnen de verpleeghuizen afspeelde. Er was angst onder de medewerkers om corona op te lopen op het werk. Nu lijkt corona juist veel meer aanwezig te zijn in de privésfeer. Nu is de angst dat we per ongeluk corona oplopen en het zonder het te weten meenemen naar het werk. Iedereen heeft wel een kennis of vriend die positief getest is. Zo is het bij mij ook gegaan. Ik heb zelf ook binnen de familiekring corona opgelopen. Dat is heel vervelend, maar voor mij is het inmiddels wel een risico dat bij het leven hoort. Vanaf eind februari vorig jaar zijn we in de ban van corona, dus waarom zou het mij niet overkomen?

Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor dit virus en dat we weer een normaal leven kunnen leiden. Een vaccin kan daar zeker een bijdrage aan leveren. Het is jammer dat er zo veel spookverhalen bestaan rond de vaccins, want we zullen het toch moeten hebben van een goede vaccinatiegraad. Dat kunnen we alleen samen voor elkaar krijgen.”

Goedemiddag, hoe kunnen wij u helpen?