SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Monique vertelt:

“De cliënten begrijpen het niet helemaal wanneer ik vertel over het coronavirus.  Net wanneer een enkeling het lijkt te begrijpen is het een tel later alweer vergeten. Ik ben binnengelopen in een woning voor mensen met dementie. Daar speelt het coronavirus niét de hoofdrol. Om jaloers op te worden. Een ontsnapping aan de werkelijkheid van nu.

Er heerst een soort rust in de huiskamer. Ik kan het niet ontkennen, het voelt heerlijk, even geen telefoontjes, geen afspraken, maar tóch, een echt ontsnappen is het niet. Jaloers worden heeft ook geen zin, dat lijkt me wel heel duidelijk. Het werk gaat gewoon door, en het is vaak echt hard aanpoten.  Zeker nu ook de regels aangescherpt zijn en vrijwilligers en mantelzorgers, behandelingen en dagbestedingen zijn weggevallen. Er komen vele werkzaamheden voor ons bij.

“Zuster, zuster help” hoor ik een cliënt roepen. Als ik bij hem op de kamer kom is hij blij me te zien. Hij ligt op bed. Het gaat niet zo goed met hem maar hij vertelt me dat ik niets voor hem hoeft te doen. Ik moet alleen maar even bij hem blijven. Hij is angstig, door ziekte en verwarde gedachten. Ik blijf bij hem en terwijl ik daar zo zit denk ik aan hoe hij vroeger als huisarts ook voor andere mensen van grote betekenis moet zijn geweest. “Kom regelmatig bij me” en “Doe jij maar wat goed voor me is, ik vertrouw op jou, ik hou me aan jou vast”, klinkt het opnieuw vanuit het bed. Het ontroert me, dit vertrouwen en ik beloof hem regelmatig langs te komen. Met zijn woorden nog in mijn gedachten stap ik even later de huiskamer weer binnen. Daar heerst opeens weer onrust. Tja, ik was er even niet om het in goede banen te leiden……

Rust brengen en afleiding bieden, dat is soms zo moeilijk en vraagt veel creatief denken, deskundigheid en energie van ons. Nog meer dan anders zijn de cliënten afhankelijk van ons alleen.

Attenties

Maar mede door al de attenties die wij in deze tijd ontvangen in de vorm van kaartjes, bloemen en lekkernijen en zwaai momenten, kunnen wij onze cliënten toch veel extra positieve momenten bieden. Die momenten leiden hen af van verwarde gedachten en emoties. Doen wat goed is, is  nu ook zeggen dank je wel lieve mensen, voor al jullie attenties groot of klein.

 

THANK YOU FOR CARING!
Monique Spijk bedankt iedereen voor het meeleven tijdens de coronacrisis
Goedemiddag, hoe kunnen wij u helpen?