Thuiszorg is de toekomst

Wilma Teamleider ZorgThuis

Ouderenzorg verandert. Ook in Zeeland. 

 

Bent u bang dat u hulp verdwijnt? Of vindt u het juist fijn om langer thuis te wonen? Dat begrijpen wij. En we zorgen er dan ook voor dat het mogelijk wordt. Een paar vragen aan teamleider Wilma Post. Hoe ziet de thuiszorg eruit bij SVRZ?

Wilma: “Bij SVRZ heet thuiszorg ook wel ZorgThuis. Omdat we de zorg aan huis brengen bij mensen. Dat kunnen huishoudelijke klusjes zijn, maar ook een consult van de fysiotherapie. Of een afspraak voor hulp bij medicatie of steunkousen aantrekken. Vanuit de diverse locaties van SVRZ in Zeeuws-Vlaanderen biedt SVRZ alle vormen van thuiszorg.ʼʼ

Wat houdt het ’volledig pakket thuis’ in?

Wilma: “Dit redelijk nieuwe zorgpakket combineert de voordelen van wonen in een zorginstelling met zelfstandig wonen. Dus de zorg van een zorginstelling, maar dan bij u thuis. Het mooie is dat we dit pakket samen met de cliënt vaststellen. Want zo kan u graag deelnemen aan een vereniging in De Vurssche, maar wil u buurvrouw liever geholpen worden bij het boodschappen doen. De wijkverpleegkundige gaat bij de mensen langs om dit samen te bepalen.”

Wat vinden de cliënten ervan?

Cliënt: “Ik kreeg steeds minder huishoudelijke zorg vanuit de WMO. Helaas zorgen mijn beperkingen ervoor dat ik vaak knoei. Zelf vind ik een opgeruimd en schoon huis erg belangrijk. Met het pakket Volledig Pakket Thuis bepaal ik zelf de verdeling tussen zorg, huishouding en welzijn. Dus heb ik ervoor gekozen om meer aan de huishouding te besteden.

Waar stel ik mijn vragen?

Wilma: “We zijn gestart met inloopspreekuren voor cliënten, bewoners van de woonzorgcomplexen, mantelzorgers en omwonenden. Tijdens het inloopspreekuur kunt u de wijkverpleegkundige vragen stellen over bijvoorbeeld uw gezondheid, een zorgaanvraag, welzijnsactiviteiten, of vrijwilligerswerk. U kunt ook binnenlopen wanneer u zich zorgen maakt om een ander. Of wanneer uw familie of mantelzorger vragen heeft.ʼʼ

Suggesties?