Tevreden thuis blijven wonen

Jasmijn van Jole Verpleegkundige ZorgThuis

Steeds meer mensen blijven zelfstandig wonen, ook als zorg een noodzaak wordt. Ze blijven in hun eigen vertrouwde huis, of kiezen voor een woning in een woonzorgcentrum. De ZorgThuis teams van SVRZ bieden zorg op maat, waardoor mensen van hun vrijheid kunnen blijven genieten. Flexibiliteit is het sleutelwoord. Daardoor is veel mogelijk: van een kort bezoekje voor de steunkousen, tot het Volledig Pakket Thuis, met veel bezoeken per dag, én huishoudelijke hulp.

Jasmijn van Jole verzorgt samen met haar collega’s cliënten in en nabij de woonzorgcentra in Terneuzen, Zaamslag en Axel. Daarnaast is ze ook adviseur, instructrice en voorlichtster. ‘Ik ben dus niet iedere dag bezig met echte zorgtaken”, vertelt ze. ‘Een deel van mijn werk bestaat ook uit praten - eigenlijk vooral: luisteren. Bij SVRZ vinden we het erg belangrijk om tijd te nemen voor gesprekken met cliënten. Hoe gaat het met ze, is alles naar wens, moeten we extra hulpmiddelen aanvragen of meer uitleg geven? En hoe gaat het met de mantelzorgers, bijvoorbeeld de partner van een dementerende oudere. Trekt die het nog wel?”

Levensverhaal

“Bij alle cliënten proberen we stukje bij beetje het levensverhaal zichtbaar te maken. Dat doen we door veel te praten, ook met de familie. Hoe heeft het leven van die meneer of mevrouw eruit gezien? Als je dat weet kan je begrijpen dat ze bepaalde dingen graag willen, zoals lekker lang uitslapen. En je snapt beter waarom ze stevig vasthouden aan bepaalde gewoontes. Mocht de situatie voorkomen dat de cliënt toch naar een verpleeghuis moet, dan is dat levensverhaal een belangrijk startdossier voor de verzorgenden daar.” “Ik vind het fijn voor de cliënten, en voor hun familieleden, dat ze in de warme handen van SVRZ kunnen blijven. Vanaf het allereerste lichte zorgmoment in hun eigen huis, naar geleidelijk aan wat meer aandacht in een woonzorgcentrum, tot een opname in een verpleeginrichting. Wij van SVRZ kennen die cliënt, weten wat werkt voor die kwetsbare mens. De cliënt hoeft niks uit te leggen – kan dat soms ook niet meer ...”

Gerust gevoel voor kinderen

“Hier in Zeeuws-Vlaanderen komt het erg vaak voor dat de kinderen ver weg wonen. Wij bieden het Volledig Pakket Thuis, een zorgpakket dat je kan vergelijken met de zorg in een intramurale setting. Daardoor kunnen de kinderen gerust zijn dat hun ouders voldoende zorg en aandacht krijgen. Soms krijgen mensen wel zes à zeven geplande zorgmomenten per dag. De filosofie van SVRZ is er echt op gericht dat ze zoveel mogelijk vrijheid behouden, en ook zo lang mogelijk als echtpaar samen kunnen zijn. Dat zit hem in grote en kleine dingen. Groot: een tillift. Kleiner: ervoor zorgen dat iemand op tijd komt voor een ziekenhuisafspraak. Maar allemaal belangrijk. De familie heeft daardoor ook rust.”

 

‘De warme aandacht van SVRZ is altijd in de buurt’

Plannen en aanpassen

“De woningen in een woonzorgcentrum hebben een alarmknop. Wordt daar op gedrukt, dan komen we zo snel mogelijk, 24 uur per dag. De andere werkzaamheden moeten we natuurlijk plannen. Als team zijn we verantwoordelijk voor een flinke groep mensen. Maar dat stukje vrijheid bieden, dat wat we bij SVRZ zó belangrijk vinden, kan alleen als we ook flexibel zijn. Soms willen mensen naar een verjaardag of het theater, en zijn dan niet op tijd thuis voor geplande verzorging. We proberen er echt altijd rekening mee te houden, omdat we snappen hoe belangrijk die uitjes zijn voor hen.”

Mooiste werk dat er is

“Onze cliënten zijn altijd enthousiast als we komen. Hen een levensfase bieden waarin ze veilig en tevreden zijn, ze warmte en aandacht geven, dat is toch het mooiste werk dat er is?!”

Suggesties?