Het verhaal van een KLEURRIJKE middag

Carla Kaijser Medewerker welzijn

Het was zover! Ik kon de kleurenworkshop, gewonnen met de CZ verwenzorprijs 2017, uit gaan voeren. In de multifunctionele ruimte in Maxima. Zeven cliënten en drie mantelzorgers hadden er zin in en verheugden zich erop!

Kleurenharten

Met een hartelijk welkom startten we de middag. Allereerst hebben we stilgestaan bij de sinds kort overleden mevrouw Marlies Michiels. Mede dankzij haar inbreng konden wij deze middag uitvoeren. Er stond een schilderij van haar bij ons. Eerst gaf kleurenconsulente Jannie Boer uitleg over kleuren en wat kleuren met je kunnen doen.  De deelnemers mochten drie favoriete kleuren uit kleurenharten uitkiezen. Ja, dat was even kritisch nadenken, wat vind ik een mooie kleur? Jannie zocht hier samen met de deelnemers nog een passende kleur bij. Met deze kleurencombinatie werd iedere cliënt en mantelzorger voor de spiegel in het ‘licht’ gezet. Zodanig dat iedereen mee kon kijken wat voor kleuren er mooi stonden.

Clienten kleuren en fleuren op

Eerst werden de uitgekozen kleuren bekeken en besproken. Toen werd er diep in de ogen gekeken met een loep om de kleur te bepalen. Met deze bevindingen werden er allerlei kleuren sjaals bij de gezichten gehouden, mat en glanzend. Wat een kleuren! Zo kreeg iedereen haar passende kleuren bij elkaar in de vorm van een kleurenkaart met een hartje, ter grote van een pinpas. Dus die kan mee in de portemonnee. En wat een persoonlijke aandacht kregen de cliënten en mantelzorgers. Ze ‘kleurden en fleurden’ helemaal op. Gaven duidelijk hun mening over de kleuren bij zichzelf en bij anderen. Wat een kleurrijke beleving van kleurrijke mensen! Jannie deed dit met veel professie, kleurwarmte en  positieve energie.

Op de foto 

De samenwerking met de fotograaf, Cain Ligt, verliep ook geweldig! Door zo een knappe fotograaf wilde de dames wel geflitst worden. Tijdens de kleurenshop maakte hij foto’s en na de kleurbepaling ging de cliënt naar zijn ingerichte studio om een persoonlijke kleuren pasfoto te maken met de kleuren sjaals die de cliënt goed stonden. Alle deelnemers krijgen natuurlijk een foto als herinnering aan deze fotosessie. Tussendoor hebben we koffie/thee gedronken met een kleurrijk gebakje.

You are special

Op deze dag heb ik ook placemats uitgedeeld aan alle cliënten in de groepswoningen in Máxima. Deze had ik gekregen bij de CZ-verwenzorgprijs. Er staat een kersenhartje op met daarin de tekst ‘You are special’. Dit stond ook op de gebakjes bij de workshop. De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje. En er werd nagepraat over ja natuurlijk: Kleuren! Alle deelnemers waren in hun nopjes met de persoonlijke kleurenkaart. Er werden zelfs al plannen gemaakt om kleding te gaan kopen.

En nog een kleurrijk moment

Jannie, Cain en ik zijn daarna nog naar een cliënt op haar kamer gegaan. Zij kon er niet bij zijn omdat ze niet uit bed kon komen. Wat een kleurrijk moment was dat bezoek. Mevrouw straalde met deze aandacht. Wat stonden de kleuren die Jannie bij haar hield haar goed. Mevrouw heeft beloofd dat ze die kleuren zou proberen te dragen in combinatie met zwart en donkerblauw. Want, zo zegt Jannie, kleur doet wat met jou!


Wat een KLEURRIJKE middag! Wat heeft iedereen genoten! Iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage hieraan. Geweldig! Wie weet wat voor kleurrijke gevolgen dit nog zal hebben? Zeker weten dat er gesprekken in geuren en kleuren verteld gaan worden.


Met vriendelijke groet,
Carla Kaijser

Suggesties?