Huis van herinnering

Jong en oud komen samen in het Zeeuws Museum. SVRZ werkt samen met het Zeeuws Museum en diverse zorgopleidingen aan het programma Huis van Herinnering. Jong en oud worden in het Zeeuws Museum met elkaar in contact gebracht.

Wat is Huis van Herinnering?

Tijdens een interactieve rondleiding worden objecten uit de collectie van het Zeeuws Museum getoond aan cliënten van SVRZ en studenten van diverse zorgopleidingen. Er ontstaat een gesprek tussen generaties. Er worden herinneringen opgehaald en levensverhalen gedeeld.

 

De senioren brengen samen met de studenten een bezoek aan het museum. Ze krijgen gezamenlijk een interactieve rondleiding gegeven door een museumdocent. De begeleiding van de cliënten door het museum wordt verzorgd door de jongeren. Het museum is het middel om met elkaar in gesprek te gaan. 


De studenten krijgen na de rondleiding een gastles Intervisie van SVRZ projectleider Marianne Scherders.Zij delen met elkaar de ervaringen die ze op hebben gedaan. De studenten leren over de inhoud van het werkveld van de ouderenzorg.

Medewerker & Cliënt

Huis van Herinnering is al jaren een succes bij cliënten van SVRZ en studenten. SVRZ ziet een grote toegevoegde waarde in het betrekken van de medewerkers uit het zorgteam van de cliënt bij dit project. Huis van herinnering is een aanvulling op het dagelijks werk van de medewerkers. Daarom kiest SVRZ ervoor om elke cliënt te begeleiden vanuit het zorgteam. Dus een medewerker gaat op stap met een cliënt en leert op zo’n dag de cliënt nog beter en op een andere manier kennen. Uiteraard is er op een later moment ook ruimte voor intervisie tussen de medewerkers onderling. De intervisie is gericht op de betekenis van levensverhalen vertellen door ouderen en het oproepen van herinneringen. 

Fragment van een ansichtkaart na afloop, geschreven door een student

 ‘Lieve Peter, u vertelde me dat u als kunstenaar genoten heeft van dit bezoek. Ik wil je met deze tekening van het Zeeuwse meisje bedanken voor deze fijne ontmoeting. Ik wens je alle goeds. Liefs Marianne.

Magda de Rooij werkt bij SVRZ in Ter Schorre

Het contact met de cliënten is anders dan op de woning. Je ziet de cliënten genieten en dan geniet je zelf ook. Ook heb ik dingen gehoord van cliënten die ik nog niet wist. Zo is er een cliënt tandartsassistente geweest vroeger. En een ander heeft op de kinderafdeling gewerkt. We kunnen hier nog lang over doorpraten op de woning. Ik gun dit iedere cliënt elk jaar!’

Bekijk hier de film die SVRZ gemaakt heeft over het project Huis van herinnering

Suggesties?