Wonen en zorg

Groepswonen voor jonge mensen met dementie

Bij dementie denk je al snel aan ouderen. Maar ook mensen onder de 65 jaar kunnen de ziekte krijgen. Jonge mensen met dementie zitten in een hele andere levensfase dan ouderen. Daardoor hebben ze andere zorg nodig. SVRZ biedt zorg op maat voor jonge mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers in Zeeland. Jonge mensen die niet meer thuis kunnen wonen, kunnen terecht in een groepswoning.

Bij dementie op jonge leeftijd merken de partner of andere mensen in de omgeving veranderingen op in het gedrag. Maar vaak herkennen ze deze niet als dementie. Ze denken eerder aan een depressie of een burn-out. Als blijkt dat het veranderde gedrag door dementie komt, geeft dat niet alleen duidelijkheid, maar helaas ook veel verdriet. De ziekte zorgt voor heel specifieke problemen en vragen hoe je zelf en als omgeving omgaat met die problemen. Als SVRZ helpen we hierbij.

Groepswoning

SVRZ biedt zorg  zorg op maat in Ter Schorre in Terneuzen (vanaf begin 2020). Hier kunnen jonge mensen met dementie terecht die niet meer thuis kunnen wonen. Er zijn 2 woningen voor ieder 6 personen. De kamers zijn 15 m2 en hebben een eigen badkamer. Elke woning heeft een grote gezamenlijke woonkamer, een aparte tv-kamer en terras. We koken dagelijks vers. Afhankelijk van de mogelijkheden van een cliënt, krijgt hij/zij een persoonlijke leefcirkel. Voor de een betekent dat vrij bewegen binnen de woning, voor de ander in de tuin of zelfs zelfstandig een boodschap kunnen doen. Met behulp van techniek zijn bewoners te volgen en gaan deuren vanzelf open of blijven ze gesloten. Deze vrijheid draagt bij aan de kwaliteit van leven voor de cliënt. De betrokkenheid en ondersteuning van partners, kinderen en andere familie vindt SVRZ erg belangrijk. Zij zijn daarom altijd welkom en ook is er een logeermogelijkheid.

Zorg op maat

Onze uitgangspunten van de behandeling van jonge mensen met dementie zijn:

 • Versterken eigenwaarde
 • Zelfredzaamheid vergroten en onbegrepen gedrag verminderen
 • Familieleden en andere direct betrokkenen ondersteunen
 • Een behandelteam van artsen, verpleegkundig specialist, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werk en logopedist

Dagbehandeling

Naast een groepswoning heeft SVRZ ook een dagbehandeling voor jonge mensen met dementie. Deze dagbehandeling is gehuisvest in zorgcentrum de Kraayert in Lewedorp. 

Contact en informatie

Lees hier meer informatie over onze zorg voor jonge mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers. Ook in onze folder leest u meer informatie. Wilt u meer weten over de groepswoning of de dagbehandeling van SVRZ voor jonge mensen met dementie? Of heeft u behoefte met iemand te praten omdat u denkt aan dementie bij uzelf of iemand in uw omgeving?  Neem dan contact op met een medewerker van de Zorglijn van SVRZ via zorglijn@svrz.nl of 0900 7879 777.

 

Het verhaal van De heer en mevrouw de Bruine

Ik zag er tegenop, maar het is hier prima
Lees dit verhaal

Wij bieden groepswonen voor jonge mensen met dementie aan in:

 • Ter Schorre

  Bachlaan 90
  4536 GD  Terneuzen

  Centrum voor zorg en revalidatie

Suggesties?
SVRZ & coronavirus

Wilt u de meest actuele informatie rondom het coronavirus? Kijk dan bij het nieuws! coronanieuws