SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Hoe ontstaat het syndroom Korsakov?

Het syndroom van Korsakov ontstaat voornamelijk door een overmatig alcoholgebruik in combinatie met een eenzijdig voedingspatroon. Door dit eenzijdige eetpatroon ontstaat een tekort aan vitamine B1 (Thiamine). Hierdoor wordt een gedeelte van het geheugen aangetast, waardoor er geheugenproblemen ontstaan. Ook heeft iemand met dit syndroom moeite met het aanleren van nieuwe vaardigheden.

SVRZ Ter Poorteweg AC

Kenmerken van het syndroom van Korsakov

De beperkingen van iemand met dit syndroom zijn voor een buitenstaander vaak lastig te herkennen. Iemand met het syndroom van Korsakov kan zich verbaal goed uitdrukken en een beeld van zichzelf schetsen dat heel logisch klinkt, maar dat klopt vaak niet met de realiteit. Kenmerken van iemand met het syndroom zijn problemen met het oriëntatievermogen, problemen met het vermogen tot plannen en problemen om zijn/haar situatie te overzien. Daarnaast kunnen ze nog andere lichamelijke klachten hebben als afwijkingen aan organen of problemen met de mobiliteit.

Welke behandeling is er mogelijk?

Het syndroom van Korsakov is een permanente beschadiging. De gezondheid en het probleemgedrag kunnen wel verbeteren wanneer iemand een langere periode niet drinkt in combinatie met verantwoorde voeding. Mensen met dit syndroom vragen een specialistische benadering. Zij hebben namelijk behoefte aan veiligheid, structuur, eenduidigheid en duidelijkheid.

Goedemiddag, hoe kunnen wij u helpen?