Syndroom van Korsakov

We geven u graag wat achtergrondinformatie over ziektebeelden. 

Het syndroom van Korsakov is een aandoening die voornamelijk optreedt bij zeer overmatig alcoholgebruik. Een gedeelte van het geheugen wordt aangetast, waardoor geheugenproblemen ontstaan.

Hoe ontstaat het syndroom Korsakov?

Het syndroom van Korsakov ontstaat voornamelijk door een overmatig alcoholgebruik in combinatie met een eenzijdig voedingspatroon. Door dit eenzijdige eetpatroon ontstaat een tekort aan vitamine B1 (Thiamine). Hierdoor wordt een gedeelte van het geheugen aangetast, waardoor er geheugenproblemen ontstaan. Ook heeft iemand met het syndroom van Korsakov moeite met het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Wat zijn de kenmerken van het syndroom van Korsakov?

De beperkingen van iemand met het syndroom van Korsakov zijn voor een buitenstaander vaak lastig te herkennen. Iemand met het syndroom van Korsakov kan zich verbaal goed uitdrukken en een beeld van zichzelf schetsen dat heel aannemelijk klinkt, maar dat klopt vaak niet met de realiteit. Kenmerken van iemand met het syndroom van Korsakov zijn problemen met het oriëntatievermogen, problemen met het vermogen tot plannen en problemen om zijn/haar situatie te overzien. Daarnaast kunnen ze nog andere lichamelijke klachten hebben als afwijkingen aan organen of problemen met de mobiliteit.

Welke behandeling is er mogelijk?

Het syndroom van Korsakov is een permanente beschadiging. De gezondheid en het probleemgedrag kunnen wel verbeteren wanneer iemand een langere periode niet drinkt in combinatie met verantwoorde voeding. Mensen met het syndroom van Korsakov vragen een specialistische benadering. Zij hebben behoefte aan veiligheid, structuur, eenduidigheid en duidelijkheid.

 

SVRZ heeft in Koudekerke een specialistische woonvoorziening voor mensen met Korsakov.

 

Bekijk de folder van SVRZ.

 

Kijk voor meer informatie op

http://www.korsakovkenniscentrum.nl/syndroom-van-korsakov

 

Het verhaal van Corrie van Ee

'Tijdens de wedstrijdjes hebben ze de grootste lol.'
Lees dit verhaal
Suggesties?