SVRZ SVRZ Menu
SVRZ
Zoek Menu

Sinds 14 september 2009 is SVRZ aangesloten bij UKON, het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen. Vanaf dat moment heeft SVRZ een onderzoek- en wetenschapscommissie en vandaag vieren we het 12,5 jarig jubileum met dit online Kenniscafé Plus. Bianca heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van de onderzoek- en wetenschapscommissie van SVRZ. In 1987 startte zij in Ter Schorre als leerling verzorgende en 26 jaar later in 2013 is zij voor SVRZ gepromoveerd op het onderwerp: geriatrische revalidatie na een amputatie of beroerte.

In het eerste reglement van de commissie – van de hand van Bianca – lezen we hoe belangrijk SVRZ het vindt om expertise op te bouwen op terreinen als kleinschalig wonen, neurorevalidatie, palliatieve terminale zorg en Korsakov. En dat meerdere locaties zich verder willen ontwikkelen tot expertisecentrum. Toen al werd het grote belang ingezien van het ontwikkelen van expertise en de rol van wetenschappelijk onderzoek hierbij.

Dirk gaat met Bianca in gesprek over de betekenis van wetenschappelijk onderzoek voor de ouderenzorg.

 

Bianca Buijck

Bianca Buijck

In 1987 startte ik als aspirant verzorgende in Ter Schorre. In de jaren erna werden diverse functies doorlopen in verschillende locaties van SVRZ en meerdere cursussen en opleidingen volbracht. In 2013 promoveerde ik voor SVRZ en De Zorgboog op het GRAMPS onderzoek: Geriatric Rehabilitation in Amputation and Stroke. Tegenwoordig ben ik managing director van de Rotterdam Stroke Service, associé van Studio GRZ, onderzoeker ErasmusMC en (gast)docent bij verschillende universiteiten en hogescholen. Mijn werk bevindt zich in de trias van onderzoek, praktijk en onderwijs, waarbij betrokkenheid bij vele projecten en onderzoeken om de zorg voor mensen met een aandoening te verbeteren. De krenten in de pap zitten voor mij in de tientallen publicaties in internationale tijdschriften. Dat is mooi… Maar weet je wat ik het mooiste vind? Ik mag overal aan tafel zitten! Bij de bestuurders van grote ziekenhuizen om te praten over goede zorg, bij de helpenden en verzorgenden tijdens de lunch, bij zorgverzekeraars om te werken aan bekostiging van projecten, bij mensen op (inter)nationaal level over onderzoek en visievorming.

SVRZ portret Dirk

Dirk de Korne

Dr. Dirk de Korne is sinds medio 2019 stafdirecteur Zorg & Welzijn bij SVRZ. Daarnaast is hij als deeltijd universitair docent verbonden aan de Erasmus School of Health Policy & Management. Zorg met elkaar, en evidence based, beter maken – daar gaat zijn hart sneller van kloppen. Om dat te realiseren werkt hij graag samen met andere sectoren (bijvoorbeeld technologie en design) en kijkt hij graag over grenzen heen. Hij werkte, voor hij terugkeerde naar zijn roots in Zeeland, jaren in management- en onderzoeksfuncties in academische ziekenhuizen in Rotterdam, Baltimore en Singapore. Hij studeerde gezondheidswetenschappen in Rotterdam en promoveerde in Amsterdam op onderzoek naar de toepassing van innovatiemethoden uit het bedrijfsleven in oogziekenhuizen.

Goedenavond, hoe kunnen wij u helpen?